Asperges bereiden

 

Tips voor de bewaring van verse asperges

Bewaar de asperges op een koele donkere plaats, gewikkeld in een vochtige doek. Hoe verser je ze eet hoe lekkerder. Per persoon reken je ongeveer 500 gram asperges.

Invriezen kan ook.  Maak de asperges schoon, schil ze en blancheer ze voor 2 a 4 minuten. De duur is afhankelijk van de dikte van de asperge). Koel ze onder de koude kraan en laat ze vervolgens uit lekken en dep ze goed droog. In kleine hoeveelheden verpak je ze (in pakjes van een kg bvb) in plastic zakjes en die doe weer in grotere diepvries zakken of dozen. Goed afsluiten, etiketteren en invriezen.
Leg de bevroren asperges voor gebruik in kokend water, kook ze klaar in 12 a 16 minuten (dikte afhankelijk).

 

Asperge zalmtaart

20151130142316_Makkelijk-asperge-zalm-taart-recept-made-by-ellen_GR

(Foto: Made by Ellen www.madebyellen.com)

Een gemakkelijk hoofdgerecht voor 4 personen met witte of groene asperges. Bereidingstijd is 60 minuten.

Ingrediënten:
6 plakjes bladerdeeg
12 witte of groene asperges
2 stukken verse zalm in stukken gesneden
200 ml creme fraiche
Beetje boter om de schaal in te vetten
2 eetlepels verse dille
Peper & zout

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de schaal in met boter. Bedek de bodem en de zijkanten van de schaal met bladerdeeg en druk het aan.

Dan verdeel je de meeste asperges over de schaal, zo nodig de lengte bijsnijden. Leg de zalm op de open plekken. Vul de schaal dan bij met de overige asperges.

Doe de creme fraiche in een kom of bakje en schenk daarbij de citroensap. Leng het mengsel verder aan met water tot het een saus wordt die dun genoeg is om over de taart te schenken. Dan doe je de dille erbij met op smaak peper & zout.

Schenk vervolgens de saus over de taart.

Voor een 45, 50 minuten mag de taart in de oven.

Klassiek Hollands asperge recept

Een hoofdgerecht voor 4 personen, 40 Minuten bereidingstijd

Ingrediënten:
2 kg witte asperges
6 eieren, hardgekookt en in stukken
200 gram gekookte ham in plakjes
100 gram boter
Sap van een halve citroen
2 a 3 eetlepels verse peterselie, fijn gesneden (tip van Jelmer: vlakke peterselie heeft meer smaak)
Nootmuskaat

Bereiding:

Breng in een grote pan water aan de kook en schil de asperges. Kook de asperges hier 10 minuten in. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Dan laat je ze uitlekken in een vergiet.

Duw en wrijf de eieren met een bolle kant van een lepel door een grove zeef.

Smelt de boter in een pan, roer het citroen sap erdoor. Dit breng je op smaak met een beetje peper & zout.

Leg de asperges naast elkaar in een schaal met de koppen één kant op. Schenk hier over een beetje botersaus. Het geheel bestrooi je met de eierstukjes, peterselie en breng je weer op smaak met een beetje zout, peper en nootmuskaat.

Leg de ham sierlijk bij onderkant van de asperges en doe de rest van de botersaus er bij.

 

Tagliatelle met groene asperges & spek

Foto van: NathalieSt

(Foto: NathalieSt, Allrecipes)

Voor de vegetarische variant: met cashewnoten en gekruide tofu stukjes. Voor 4 personen, met een kleine 30 minuten bereidingstijd.

Ingrediënten:
300 gram groene asperge (punten of geheel)
400 gram verse tagliatelle
100 gram spek
2 sjalotten, fijn gesneden
2 tenen knoflook
150 ml slagroom
1 eetlepel olie
Parmezaanse kaas (desgewenst)

Bereiding:

Schil de uiteinden van de asperges (als meer dan alleen de punt gebruikt). Kook de asperges in licht gezouten water beetgaar, ongeveer 2 minuten.

Kook de tagliatelle volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Verhit de olie in een koekenpan of wok, daarin bak je de knoflook, spek (of cashewnoten en tofu) en sjalotjes. Meng de slagroom erdoor en breng het aan de kook.

Meng de afgegoten pasta en de asperges door het roommengsel en warm het nog even door. Des gewenst serveren met Parmezaanse kaas.

Eet smakkelijk!

 

Kijk voor meer smakelijke asperge recepten op: www.aspergerecepten.nl