Voor een uitgebreidere uitleg klik op deze link.

Veel van het werk in de asperges is handwerk. Daarnaast wordt de trekker ingezet en het paard. Een paard..?

Foto: Wijbrich (www.wijbrich.nl)

Uit liefhebberij doen we het lichte landwerk met een paard. Zo’n viervoeter loopt goed tussen de hoge gewasrijen en vermindert de bodemcompactie. Wat de kwaliteit van de bodem & de groei van de asperges ten goede komt.
Paardentractie is een “stukje cultuur” dat we omzetten naar een “stukje duurzame energie”. Wat goed past bij het ondernemerschap van Gaast’sperges.

Foto: Wijbrich (www.wijbrich.nl)
Foto: Wybrich 

Zelf heb ik vanuit liefhebberij en interesse op veel verschillende plekken met paarden in de landbouw gewerkt: Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. In Noord Amerika was dat vooral bij de Amish. De Amish zijn blijven werken met de paarden en, zo ondernemend als ze zijn, hebben ze dat verder succesvol ontwikkeld. Mijn ervaringen hiermee spiegelen zich voor een deel in Gaast’sperges.

Teade is de viervoetige werknemer van Gaast’sperges. Nuchter, dapper en blij om nuttig te zijn, verzet de Friese ruin het werk.

horse-powered-farming-21st-century

Het werken met paarden is één van mijn passies. Iets wat ik van huis uit niet heb mee gekregen, maar zoals boven beschreven, elders heb mogen leren & ervaren. Met frisse ogen op een oude traditie zocht ik naar lichte, nieuwe & diervriendelijk manieren om met het paard te werken. Welke lichtere machines zijn er, wat zijn de voordelen van paardentractie en waar zou ik zelf het paard willen inspannen? Het was & is een leuke nieuwsgierige zoektocht die me op mooie plekken bracht en met mooie mensen in vriendschap bracht & houdt uit verschillende streken.

Om het paard succesvol in te zetten in de landbouw heb ik me “aardig” verdiept in dit onderwerp. Vooral de combinatie paardentractie & tuinbouw spreken me erg aan. Presentaties geven doe ik ook graag en zo mocht ik op verschillende plaatsen over deze onderwerpen presenteren. Zo lieten de Amish in Noord Amerika me overkomen vanuit Ecuador om op hun landbouwbeurs de Horse Progress Days een presentatie te geven. En er  kwamen meer presentaties in binnen-en buitenland (België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Verenigde Staten).

Een nieuw ontworpen zaaimachine van Schaff mat Päerd

Naast de Amish in Noord Amerika is er ook een groeiende groep boeren die het werken met paarden weer oppakt. Daar kwam ik in Noord Amerika ook mee in contact. Stephen Leslie uit de staat “Vermont” is zo’n boer. Stephen & vrouw Gerry hebben een melkveebedrijf met een tuinbouwtak. Ze verzetten veel werk met hun Fjorden (zie de afbeelding naast de tekst). Stephen is naast boer ook schrijver. Hij vroeg me of ik wou meehelpen aan zijn nieuwe boek en dat heb ik met beide handen aangepakt. Het boek laat voorbeelden zien van mensen uit de praktijk die succesvol met paarden werken in de tegenwoordige landbouw. Het boek heet, “Horse-Powered Farming for the 21st Century“, welke een prachtig inzicht geeft in dit onderwerp, met praktijkvoorbeelden uit Noord Amerika & Europa. Een 60 bladzijden van dit boek heb ik direct & indirect geschreven. Dat was een pracht om te doen.

Ook ben ik betrokken bij “Schaff mat Päerd“, een non-profit uit Luxemburg welke nieuwe paardenwerktuigen ontwikkelt.

Met paarden werken vind ik een pracht om te doen. Om hier & daar er een leuke draai aan paardentractie te geven doe ik graag. Echter mijn voorkeur gaat naar het zelf inspannen van het paard, tussen de asperges op de gaast…