Asperges bereiden

Naast het koken van asperges kun je ze ook op de volgende wijzen bereiden: blancheren, wokken, stomen, grillen, barbecueën of sous-vide.

Hier behandelen we de basis, namelijk het schillen van de witte en groene asperges. Vervolgens leggen we uit hoe je de asperges kookt.

Als asperge-liefhebbers geven we je graag een aantal handige tips mee.

Het schillen van witte asperges:

Snijdt een stukje van het uiteinde van de asperge af, schil de asperge van boven naar beneden. De asperge-kop is het zachtst, sla daarom een aantal cm (3 a 4) over en begin daar met de dunschiller te schillen. Haal de asperge rondom uit de schil.

Tip 1.: Als het afsnijden van het uiteinde zwaar gaat, kun je de asperges eerst schillen en vervolgens het uiteinde afsnijden.

Tip 2.: Leg een pan of kom ondersteboven op het aanrecht. Hierop schil je de asperges, de schillen vallen dan handig naar beneden en zo schil je lekker vlot door.

Tip 3: Maak heerlijke bouillon van de schillen. Gooi de schillen niet weg, maar kook ze mee met de asperges. Dit vocht is een goede bouillonbasis voor aspergesoep. Evt. kun je de afgesneden uiteinden ook mee laten koken. Zo benut je de smaak van de hele asperge.

Omdat de asperge het best bewaard wordt in de schil en omdat de schil zo goed te gebruiken is, zijn onze asperges altijd van de schil voorzien.

Het schillen van groene asperges:

Moet je de groene asperges schillen?

Ja, de schil is even hard als bij de witte asperges.

Een veel voorkomende vraag over de groene asperges is of ze wel of niet geschild moeten worden. Als telers vertellen we u graag dat u ze wel moet schillen. De bovenste 5 cm vanaf de kop is goed te eten met schil. Echter daaronder zit toch wel een sterke schil die er af moet.

Verder schilt u de groene asperge gelijk als de witte asperge.

Tip 4.: Wil je er zeker van zijn dat je de asperges goed geschild hebt? Breek een stukje van de geschilde asperge af aan de onderkant. Zo komt een mogelijke schil gemakkelijk in zicht. Dit kunt u bijvoorbeeld bij een enkele asperge doen.

Witte asperges koken

Kook de witte asperges (geschild) 3 a 5 minuten (dikte afhankelijk) op hoog vuur. Zet vervolgens het vuur uit en laat de asperges 10 á 15 minuten in de pan (met deksel toe) na garen. Daarna laat je ze uitlekken en zijn ze gaar om gegeten te worden.

Voor overheerlijke recepten kunt u ook hier op de website terecht.

Tip 4.: Wilt u de witte asperges perfect gaar hebben? Gebruik dan een asperge-pan. Deze pan is hoog en smal zodat de asperges rechtop staan (met de kop omhoog). De asperge-kop is zachter dan het uiteinde. Daarom wordt in een asperge-pan, bij een juiste kooktijd, de asperge-kop niet overgaar. Doe zoveel water in de asperge-pan dat enkel de koppen er bovenuit steken. Een ander voordeel van zo’n asperge-pan is een bijkomende mandje waar je de asperges in plaatst. Na het koken til je de asperges er gemakkelijk uit.

Tip 5: Soms wordt er aan het water zout of suiker toegevoegd om de asperges in te koken. Suiker raden we zelf af omdat we dat qua smaak overbodig vinden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het zout. Wat we persoonlijk nog wel eens lekker voor de afwisseling vinden, is foelie. Aanbevolen hoeveelheid is twee stukjes foelie mee koken in de asperge-pan. Dit is op smaak te doseren.

Groene asperges koken

Snijdt de onderste centimeter van de groene asperges af. Schil ze, zoals hierboven beschreven. De kooktijd van groene asperges is 3 a 5 minuten (dikte afhankelijk).

Recepten?

Er zijn talloze asperge recepten gemaakt en te vinden. Een aantal persoonlijke favorieten vind u bij Recepten op deze website.